De hoornaar en de bij

Jij bent een Japanse reuzenhoornaar. Het enige wat jij kent, is brute kracht en een instinct om te vernietigen, want jouw kracht overstijgt ook voortdurend die van iedereen. Er zijn heel weinig dieren die jouw natuurlijke vijand willen of kunnen zijn. Je bent groter, je hebt grotere monddelen, je vliegt sneller, je pantser is dikker en zwaarder, je angel is langer en dikker, je gif is potent. Je verlaat het nest alleen, op jacht, in een solitaire tocht om je honger te stillen. Het liefste tref je een bijennest aan, waar je hen achteloos in twee knipt en de honing steelt. In alles wat met de annihilatie van de ander te maken heeft, overheers je. Je bent het gewend om te nemen wat jij wil, omdat haast niemand tegenstand kan bieden. Je bouwt zelf niets op, maar neemt het werk van anderen tot jou.
Je hebt weinig anders in huis. Want daarbuiten kun jij alleen een larve zijn. Hulpeloos. Afhankelijk. Zwak. Week. Je bent verplicht om je te omringen met zorgers, die niks meer van jou verwachten dan dat. Zodat je, heel af en toe, jezelf kunt toestaan om niet agressief te zijn. En dan is het weer tijd om ten aanval te trekken, de zorgers profiterend van jouw beschermende intimidatie. Je leven is star en bewegingloos.

Wij zijn bijen. Wanneer ik steek, dood ik tegelijk mezelf. Ik ben omringd door andere bijen, die even volhardend, dapper en betrokken zijn als ik. We werken samen aan een gemeenschappelijk doel; onze honing. Onze mentaliteit is er één van inclusie, samenwerking, onvoorwaardelijkheid en solidariteit.
Mijn zwaktes zijn gekend door de anderen, en andersom. We verheffen elkaar.
Wij vallen niet aan, tenzij iemand ons aanvalt. Onze tochten zijn gericht op constructie, in plaats van destructie. Wij werken onverdroten aan ons nest, aan het voortbestaan van onze soort, aan de verspreiding van onze levenswijze. Dat vraagt inzet, enorme inzet.

Jij verlaat het nest tijdens de winter. Als het leven koud en hard wordt, dan ga jij weg, of je sterft. Er zijn geen andere hoornaars waar jij op kan terugvallen, zo werkt dat in jouw wereld niet. De andere hoornaars en jij werken functioneel samen, maar achter die samenwerking huist geen ziel en geen emotie.
Wij leven samen wel 5 jaar, lekker warm binnenin ons nest. We leven van wat we hebben opgebouwd en delen dit onder elkaar. Oude bijen, gewonde bijen, zwakkere bijen; elke levende bij krijgt honing, ongeacht hoeveel ze op tocht is geweest -daar wordt zelfs niet naar gevraagd. Onze taken zijn afwisselend en complex. We verluchten, we verzamelen, we poetsen, we praten, we verzorgen, we bouwen, we verwarmen.
Samen zijn we zelfvoorzienend. We hoeven van niemand te nemen, we zijn zelfstandig in onze gedeelde afhankelijkheid. We hoeven geen larve te zijn om te rusten, want onze natuurlijke aard is constructief en creatief. Wanneer wij rusten, nemen andere bijen het even over. We zijn zelf alle verschillende rollen op verschillende momenten.

Heel even, dacht ik dat we op elkaar leken. Mijn medewerksters hebben me gelukkig tijdig tot de orde geroepen. Jij bent een bij. Je hoeft niks anders te zijn, dan dat. Verjaag die hoornaar, voor hij met een leger jouw nest komt uitmoorden en jouw honing stelen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s